Filmmanus,
reklamfilmer, utbildningsfilmer, instruktionsfilmer, intervjufilmer, TV- anslagstavlor, musikvideofilmer,

ljudband
I urval

 • ”Ulan”
  Filmmanuskript av Vladimir Oravsky och Sven-Erik Svensson.
  ”Ulan” vann och belönades med 1:a pris i en av Barnens Bio Kontrast utlyst tävling om bästa filmmanus för barn ”om vuxnas arbetsliv och även andra för barn okända världar”.
  ”Ulan”är ”novelliserad” och utgiven i bokform under den danska titeln ”Lykkens ost”.

 • ”Lad dem flyve!”
  Vladimir Oravsky och Kerstin Sandström.
  Prisbelönat filmmanuskript.
  ”Lad dem flyve!” blev ”novelliserad” och utgiven i bokform.
  Vladimir Oravsky och Stig W Jörgensen.

 • “Elevator Boy”
  Musikvideomanuskript för Laid Back Vladimir Oravsky.
  Regi: Vladimir Oravsky och Lars von Trier.
  http://videos.antville.org/stories/1602594/

 • ”Vladimir og Rosa: en kærligheds historie”
  Filmmanuskript, regi, klippning, Vladimir Oravsky.
  För Danmarks Radio, TV. http://bibliotek.dk/linkme.php?ccl=lfo=Oravsk%C3%83%C2%BD%20Vlado

 • ”Moment by moment”
  Filmmanuskript, regi, klippning, produktion: Vladimir Oravsky.
  För Gökboet Prod. med støtte fra DFI Filmværkstedet. http://klippegang.dk/katalog/index.php?prod_nr=1983.773

 • ”Böcker och prylar för alla väder”
  Manus, regi, produktion, redigering: Vladimir Oravsky. 

 • ”Biotoper för skogens hotade insekter”
  Co-manus, regi, produktion, redigering: Vladimir Oravsky.
  Med den riksbekante entomologen Bengt Ehnström.

 • ”Gamla träd för skogens hotade insekter”
  Co-filmanus, regi, produktion, redigering: Vladimir Oravsky.
  Med entomologen Bengt Ehnström.

 • ”Kulturmiljövård i skogen 1”
  Co-manus, regi, produktion, redigering: Vladimir Oravsky.
  TV-anslagstavla med Gunde Svan.

 • ”Kulturmiljövård i skogen 2”
  Co-manus, regi, produktion, redigering: Vladimir Oravsky.
  TV-anslagstavla med delar av Vikingarna.

 • ”Cinderella shoe story”
  Filmmanuskript: Vladimir Oravsky.
  Regi: Lars von Trier.
  Honorerad med Silverreel-plakett i tävlan om 1994-års bästa danska reklamfilm.

 • ”Säkrare i skogen. Nedtagning av fastfällt träd”
  Co-filmmanuskript, regi, produktion, klippning: Vladimir Oravsky
  Ärad med 1:a pris för 1995-års bästa Skogs- och lantbruksfilm.

 • ”Planering för en Rikare Skog, Norra Sverige”
  Co-filmmanuskript, regi, produktion, klippning: Vladimir Oravsky
  Belönad med 2:a pris för 1995-års bästa Skogs- och lantbruksfilm.

 • ”Min skogsbruks­plan”
  Co-filmmanuskript, regi, produktion, klippning: Vladimir Oravsky.
  Hedersomnämnande vid 1995-års festival för Skogs- och lantbruksfilm.

 • ”Naturvårdshänsyn vid avverkning”
  Co-filmmanuskript, regi, produktion, klippning: Vladimir Oravsky.

 • ”Rikare skog” 
  Co-filmmanuskript, regi, produktion, klippning: Vladimir Oravsky.
  TV-anslagstavla med några av Astrid Lindgrens karaktärer.

 • “Marie-Antoinette : the movie”
  Filmmanus skriven tillsammans med Kurt Peter Larsen och Miloslav Glac.
  Utgiven av h:ström - Text och kultur.
  http://www.ediffah.org/search/present.cgi?id=ediffah:kb:161726:1168250790&termlist=+oravsky
  Filmmanuset är skrivet på engelska och översatt till danska, polska och tjeckiska.

 • ”Från Astrid till Lindgren Filmen”
  Filmmanus skrivet tillsammans med Kurt Peter Larsen.
  Den svenska versionen av boken ”Från Astrid till Lindgren” är utgiven av h:ström - Text och kultur. ”Från Astrid till Lindgren” är översatt till flera språk.

 • ”Säkrare i skogen i ord och ton”
  Co-manus, produktion: Vladimir Oravsky.
  Inläsning: Bernt Lindqvist. Musik: ett dussin amerikanska countryartister.

 • ”Rikare skog” 
  Co-manus, produktion: Vladimir Oravsky.
  Med Lasse Berghagen och några av Sveriges mest kända dansbandsartister.

 • “Den grimme ælling”
  Regi och klippning: Vladimir Oravsky.
  Manuset till “Den grimme ælling” blev ett resultat av ett samarbete mellan mig och Morten Lorentzen som också spelade en av rollerna.
  Manuset till “Den grimme ælling” blev ett resultat av ett samarbete mellan mig och Morten Lorentzen som också spelade en av rollerna. Filmen var en Nordisk Film Kompagni produktion och på grund av olika copyrightformaliteter visades den inte alltför länge, åtminstone inte i Danmark. I Finland var det däremot inget som helst problem: http://www.elonet.fi/title/ek2by7/

 • ”Hodja fra Pjort”
  ”Hodja fra Pjort” bygger på boken med samma namn skriven av Ole Lund Kirkegaard. OLK dog inte ens 39 år fyllda och det gick rykten om att han söp sig full och sedan lade sig utanför det huset där hans från honom nyligen frånskilda hustru bodde… Det är möjligen bara en skröna men den illustrerar att OLK var het och att en rad filmproducenter var beredda att öppna sin kassa för att ta en del av hans kaka. Så här på rak arm kommer jag på följande OLK:s filmatiseringar förutom ”Hodja fra Pjort”: ”Albert”, ”Otto er et næsehorn”, ”Gummi-Tarzan”, ”Lille Virgil og Orla Frøsnapper”. Jag har sett alla dessa filmer och jag känner regissörerna till samtliga. På ”Hodja fra Pjort” arbetade jag först som manusdoktor, sedan som rollbesättare och slutligen som regiassistent. Från början var jag entusiastisk över mina arbetsuppgifter, men efter en tid i Turkiet där filmen filmades, började jag på allvar fundera över om jag ville vara en del av detta projekt. Jag har sett en lång rad filmer om påhittade och verkliga filminspelningar, alltifrån Jean-Louis Richard, Suzanne Schiffman och François Truffaut oscarsbelönade ”La Nuit américaine” / ”Dag som natt”, genom Steve Martin och Frank Ozs ”Bowfinger” / ”Knubbigt regn” till Fax Bahr, George Hickenlooper och Eleanor Coppolas toppdokumentär “Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse” och ändå hävdar jag att det jag såg under arbetet på ”Hodja fra Pjort”, överträffar det mesta.
  Francis Ford Coppola yttrade de sedermera bevingade orden ”My movie is not about Vietnam... my movie is Vietnam” och jag är inte den som vill förneka att Francis hade det tufft. Men kommer jag någonsin skriva ner mina iakttagelser från ”Hodja fra Pjort” som kommer en och annan läsare tänka på Francis inspelning som på en semester.


 • ”Bigger than Life”
  Manus, regi, klippning: Vladimir Oravsky.
  ”Bigger than Life” bygger delvis på en novell av O Henry.

 • ”A Day in the Life”
  Regi: Vladimir Oravsky, Manus: Vladimir Oravsky och Kurt Peter Larsen. 

 • ”Psycho Drama”
  Manus, regi, klippning: Vladimir Oravsky.
 • ”Psycho Drama” bygger på en ljudkompilation av Rupert Holmes. Lars von Trier spelar lika kompetent som underhållande huvudrollen Holmes och som har lånat sitt skaplynne från Humphrey Bogarts Sam Spade. Handlingen i korthet. Holmes går till Doctor von Helmut eftersom han tror sig lida av paranoia: han tror sig vara förföljd. Holmes kallar doc för dad, a Freudian slip. Von Helmut drogar ner Holmes eftersom doc är ute efter en legendariskt staty av en tysk Kaiser. Holmes hoppar ut genom fönstret och hamnar på en gata i Los Angeles. Där möter han skönheten Leland McCall. Sedan följer den kända intrigen från Dashiell Hammett och John Hustons oförglömliga film från 1941 ”The Maltese Falcon”. I denna spelar Peter Lorre karaktären som den slipprige Joel Cairo och Sydney Greenstreet Kasper Gutman också känd som The Fat Man. I ”Psycho Drama” döptes dessa karaktärer om till Karl Suez och Grossman. Det som följer är den sedvanliga konfrontationen med filmens samtliga medverkande i ett mörklagt rum. När Holmes vill avslöja vem som är mördaren, tänds ljuset och det visar sig att alla är döda utom Holmes, som nu inbillar sig att det är han som är mördaren.
  Suez och Grossman visar sig vara högst levande och Suez drar i en spak, en lönndörr öppnar sig och Holmes försvinner i det mörka intet och landar på von Helmuts analyssoffa. Handlingen kan börja på nytt…
  ”The Maltese Falcon” är inte den enda filmen som ”Psycho Drama” nyttjar sig av för att travestera. En annan är Ernest Hemingways, William Faulkners, Jules Furthmans, Cleve F. Adams, Whitman Chambers och Howard Hawks mästerliga film ”To Have and Have Not” från 1944. I den heter Humphrey Bogarts roll Harry 'Steve' Morgan. 
  ”You know you don't have to act with me, Steve. You don't have to say anything, and you don't have to do anything. Not a thing. Oh, maybe just whistle. You know how to whistle, don't you, Steve? You just put your lips together and... blow.”

 • "Solstik”
  Manus och regi: Vladimir Oravsky.
  Lars von Trier var min regiassistent på ”Solstik” och han återskapade inspelningen av denna film samt inspelningen av filmrullen ”Psycho Drama” i filmen ”De Unge år: Erik Nietzsche sagaen del 1”, till vilken han skrev det ursprungliga manuset och som innan det blev filmat i Jacob Thuesens regi försvagades av trion Lars Kjeldgaard, Nikolaj Scherfig och Bo hr. Hansen. ”Erik Nietzsche” är en nyckelfilm, det vill säga, det är lätt att känna igen Henning Camre, Katrin Ottarsdóttir, Mogens Rukov, Ghita Beckendorf, Jimmy Leavens, Ingrid Oustrup Jensen, Grete Bentsen, Eva Høst, Christian Hartkopp, Hans Henrik Jørgensen, Edward Fleming, Rumle Hammerich, Tomas Gislasón, Tom Elling, Ole Schwander, Hans Christensen, Gert Fredholm, Per Årman, Kirsten Norholt,  Åke Sandgren, Stig Larsson och i mångt och mycket yours truly Vladimir Aurum Oravsky i rollen som den muskulöse Zelko. Zelko spelas av David Dencik, även han med en liten droppe östeuropeiskt blod i ådrorna.

 • ”Från Astrid till Lindgren”
  Inläsning: Bernt Lindqvist. smakprov

 • Jag var anlitad som videofotograf och producent i Steven Spielbergs  världsomfattande projekt Survivors of the SHOAH - Visual History Foundation. 

 • Det är viktigt för mig att vara involverad i något som har potential att påverka världen i riktning till det bättre. Som att älska sina barn. Att hjälpa någon… Av alla arbeten jag har gjort kändes det med Survivors of the Shoah Visual History Foundation som det viktigaste.

  ”Dear Vladimir, It is with great respect and admiration that I extend my warmest wishes to you. I want to thank you for your tremendous commitment to the work of Survivors of the Shoah Visual History Foundation.
  The Shoah Foundation would not have been able to record the 50 000 testimonies to date without you. Your efforts to help document the past will have profound impact on the future, bringing the lessons of the Holocaust and the message of tolerance to generation to come.
  Once again, I thank you. Our work ensures the promise of a better tomorrow.
  All my best,
  Steven Spielberg”
  Det är ett dataframställt brev skickat till videoproducenter, fotografer, psykologer och andra över stora delar av världen som var involverade i detta projekt. Brevet känns ändå great.
  En liten del av Shoah Foundations material blev till dokumentärfilmen ”The Last Days” i regi av James Moll. Det har utgivits en bok i samband med filmen och CD-ROM-boxen betitlad ”Survivors: Testimonies of the Holocaust”. Det finns en ungersk, hebreisk, fransk, spansk, holländsk, tysk, italiensk och svensk version av ”The Last Days” och dokumentären blev även Oscarbelönad allt enligt Shoah Foundations nyhetsbrev ”Past Forward” daterat december 1999. Även om jag bara utgör en miljontedel av detta projekt, it feels great.

 • ”Den största hjälten”
  Filmmanus av Vladimir Oravsky, Daniel Malmén och Kurt Peter Larsen.
  Filmmanuset ”Den största hjälten” bygger på barnboken ”Herman och Tusse” skriven av Vladimir Oravsky och Kurt Peter Larsen. Både ”Herman och Tusse” och dess fortsättning ”Herman och stjärnorna” var, med sina i sammanlagt 10 000 sålda exemplar, en storsäljare 1989 och 1990.
  Klicka på länken om du vill bekanta dig med manuset ”Den största hjälten”.

 • ”Herman och Tusse”
  Filmanus av Vladimir Oravsky, Erik Bergstrand och Kurt Peter Larsen.
  Filmmanuset ”Herman och Tusse” bygger på barnboken ”Herman och Tusse” skriven av Vladimir Oravsky och Kurt Peter Larsen. Både ”Herman och Tusse” och dess fortsättning ”Herman och stjärnorna” var, med sina i sammanlagt 10 000 sålda exemplar, en storsäljare 1989 och 1990.
  Klicka på länken om du vill läsa manuset ”Herman och Tusse”.

 • ”Allting på sin rätta plats, pottan mitt på bordet”
  Ett lekfullt originalfilmmanuskript för barn ca 5 år gamla av Vladimir Oravsky.
  Klicka på länken när du känner för att avnjuta manuset ” Allting på sin rätta plats, pottan mitt på bordet”.

Kuriosa

Jag har skrivit flera böcker om film, jag har producerat, regisserat och klippt film. Jag var och är manusdoktor och omklippningsrådgivare. Under två mandatperioder ingick jag i Det Danske Filmværkstedes projektredaktion som tog ställning till vilka kort- och dokumentärfilmer samt videor som skulle tilldelas finansiellt stöd.
Jag var verksam i flera nationella och internationella juryer, däribland i MIDEM:s filmurvalsjury i Cannes 1993-1995.
MIDEM är världens största musikmässa, och den utspelar sig i festivalernas och  mässornas stad nummer ett Cannes. MIDEM delar även ut en rad priser till musikvideor, musikfilmer, musikaler… År 1993 var jag bjuden att medverka i en urvalsjury för musikfilmer. Vi såg en visserligen ändlig men ändå alltför lång rad filmer och det valdes en, som skulle presenteras som den bästa. Jag har hela tiden väntat att vi skulle se Baz Luhrmanns australiensiska film ”Strictly Ballroom” som jag såg under en annan festival och som jag tyckte var en mycket bättre film än den som var ämnad att vinna fösta pris i Cannes. Men ”Strictly Ballroom” visades ej. Dessutom verkade ingen bry sig: Baz Luhrmann var en okänd debutant, medan däremot den film som skulle premieras som den bästa, hade ett mycket tungt namn bakom sig. Vi uppmanades att skriva under ett protokoll, att vårt beslut var enstämmigt. Jag var inte villig att göra det, utan jag insisterade på att ”Strictly Ballroom” skulle begäras in, visas och bedömas. Mitt argument först och främst var att festivalen skulle vinna i respekt om det visade sig att ”Strictly Ballroom” till och med vann framför några filmer skapade av några kändisnamn. Mina jurykolleger var inte speciellt glada och jag var säker på att detta var mitt första och sista internationella framträdande på den nivån. Och jag hade inte lite att förlora: Cannes är nämligen inte fattig och ogenerös …
För att göra det hela kort: Filmen begärdes in, den visades och den vann. Och jag blev bjuden in än en gång och än en gång…