Ulla Hannelius hemsida med böcker för barn och vuxna

Bild på mina böcker

Välkommen till min bokplats!

Vill du veta mer om mig? Läs här »Mina böcker beställer du hos mig via e-post eller facebook eller tfn (se sidans slut)

paulla.hannelius@glocalnet.net

Boka författarbesök via e-post eller tfn 0243-803 45


Aktuellt: Jag kommer att lämna ordförandeskapet för Dalarnas Författarförbund vid DFF:s årsmöte den 23 mars 2013 i CTH:s Hattmuseum, men kommer att sitta i styrelsen ett år till


Bild på litteraturdagen

Mina böcker och jag fanns i Kupolen på Litteraturdagen både 2012 och 2011 (bilden) vid Dalarnas Författarförbunds bokbord. (foto: Dagmar Måntelius)

Debatt på kultursidan i Dalarnas Tidningar 2.9.2011Artikel på kultursidan i Dalarnas Tidningar 29.10.2009Spänningsroman med handlingen bl.a. förlagd till Borlängebygden.
Lastbar barlast finns inläst som Talbok: DAISY och kan lånas på bibliotek av personer med läshandikapp. Inläsare: Sven-Arne Svanberg.
Jag har bokpratat bland annat med en grupp niondeklassare i Gylleskolan i Borlänge.Efter att också Maserskolan köpt en klassuppsättning av boken i mars 2012 finns bara ett begränsat antal exemplar kvar.

Bild på Lastbar barlast

Lastbar barlast handlar om två unga människor i 1990-talets Europa, ensamma, sårbara och jagade. Varför flyr den ene från Sverige, den andra till Sverige? En dag i november 1992 möts deras öden. Under flykten hamnar de på Tunaslätten i Borlänge.
Utdrag ur recension av Bibliotekstjänsts lektör Karin Lentz i juni 2007: "Ibland verkar handlingen osannolik. Spännande är den mest hela tiden. Det är en rättfram berättelse om två unga sårbara människor. Språket är ledigt och miljöskildringen levande. Boken kan även vara av intresse för högstadie- och gymnasieelever."

Vill du läsa Lisa Sandbergs recension i Dalarnas Tidningar? Läs här »

Lördagsintervju i Dalarnas Tidningar

Romanen, 178 s, kan du köpa hos mig (50,-).

Läs hur Lastbar barlast börjar. Läs här »


Bild på Drömlandet

Drömlandet - Sverige/Finland och sju finska kvinnor i Borlänge handlar om kvinnor som kom till Sverige med sitt finska modersmål i bagaget. I Borlänge fanns arbete som kunde utföras utan kunskaper i svenska. åren 1951-74 slog sig kvinnorna ner i Borlänge, unga och hoppfulla. De hade eller skulle komma att bilda familj. Med barnens uppväxt i det nya landet tonade drömmarna om det gamla bort. Men i samtalen och på gamla dagar dyker både längtan och glädje upp. Boken ger också en bild av bakgrunden till emigrationen och fakta om hur samhället då och nu tagit hand om sina invandrade kvinnor.

Dokumentären Drömlandet (50,-) kan du beställa hos mig via e-post eller telefon.

Läs ett litet utdrag ur Drömlandet. Läs här »Bild på Min bokutgivning - så 
gjorde jag

Min bokutgivning - så gjorde jag. Några tips till dig som vill ge ut en bok själv. I det lilla häftet berättar jag om hur jag gjorde när jag gav ut boken Lastbar barlast. Vill du veta mera är du välkommen att kontakta mig.
Häftet, 12 s, kan du köpa hos mig (20,-).

Också ett sätt att sälja sin roman. Min artikel i Liv i Sverige 1/08. Artikel »

Bild på Boken om Maila

Maila är en vuxenbok om ett krigsbarn som tvingades fly genom Finland vid flera tillfällen. Som fyraåring kom hon 1942 till Sverige för vård. Under Lapplandskriget skickades hon i oktober 1944 tillsammans med tre systrar åter till Sverige. Det skulle dröja tretton år innan modern återsåg sina fyra döttrar. Maila var då 20 år.

Berättelsen bygger på forskning i krigshistoria samt intervjuer med Maila och hennes syster och översättning av dokument i deras ägo.

Boken, 36 s, säljs av mig själv (80,-). Den är tryckt hos Best Production Förlag i Falkenberg

Läs ett litet utdrag ur boken Maila. Läs här »


Bild på boken om Josefin

Josefin och Frostbrunnsdalen är en barnbok som handlar om åttaåriga Josefin och hennes äventyr i Frostbrunnsdalen - ett naturreservat i Borlänge kommun - under de sista skolveckorna på våren. I handlingen blandas fakta om dalen med fiktion och gammal folktro. Josefin kan tala med både djur och växter, med småfolk och älvor, och räddar dalen från den hotande faran. Illustrationerna är gjorda av Olivia och Linnea Öreby, 7 resp 5 år.

Boken, 90 s, produceras helt av mig själv efter beställning och kostar 100,-.

Läs ett litet utdrag ur Josefin och Frostbrunnsdalen. Läs här »

 • Nu kan du också läsa boken gratis på internet, se adressen längst ner på sidan: läs-en-bok.


  Bild på Tant Alidas hemlighet

  Tant Alidas hemlighet är en barnbok om Tant Alida som bor i en by i Dalarna och om Adam och Tindra som går i andra klass och blir nyfikna på henne. Vad har hon i säckarna? Och vad är det som låter i hennes stuga? Och vad i all sin dar gör hon i Lillstugan?

  Illustrationerna är gjorda i färg av Mattias Sköld i Nyköping

  Boken, 75 s, kostar 50,- och är utgiven av Atremi förlag i Mjölby.

  Läs ett litet utdrag ur Tant Alida. Läs här »


  Bild på kvickrot

  kvickrot är en vuxenbok med femton svartvita sammanlänkade berättelser med hemvist i Dalarna. Här kommer ett utdrag ur boken:
  RUTGER NYMAN glider in genom kontorsdörren i Gruvstaden, mörkklädd som alltid. Klockan är exakt tjugo minuter i åtta den 13 april. Långsmala fingrar trycker motvilligt ner kortet i stämpeluret. Maskinell kontroll är en personlig förolämpning efter åren i skolans värld.

  kvickrot finns inläst som Talbok: DAISY och kan lånas på bibliotek av personer med läshandikapp.Boken kvickrot finns också snart att läsa på Läs-en-bok (se adress nedan).
  Boken, 60 s, kostar 50,- och är tryckt hos Strålins.

  Läs ett litet utdrag ur kvickrot. Läs här »


  Skärvor av en barndom innehåller korta berättelser från min barndom, men också från ungdomen fram till vuxen ålder.
  Boken, 48 s, 2006, är slutsåld.


  Om hemligheter innehåller nio noveller.
  Boken, 40 s, 2006, kostar 30,- och säljs av mig själv. Den är tryckt hos Best Production Förlag i Falkenberg


  När rädslan kommer innehåller fem noveller.
  Boken, 24 s, 2006, kostar 30,- och säljs av mig själv. Den är tryckt hos Best Production Förlag i Falkenberg


  Adresser