Här har vi samlat det vi hittat i svensk media om Runrig (även lite från Danmark). Om ni hittar något mer, tar vi gärna emot tips.

Låtlista P4 Göteborg
Fredag 20 juli 2007 09:48
RUNRIG"YEAR OF THE FLOOD"
EVERYTHING YOU SEE
/ RIDGE RECORDS
/ RR 044

musikindustrin.nu

R
unrig står fast vid sitt skotska keltiska uttryck i sin stort klingande rockmusik också på sitt nya album Everything You See [Ridge/Kommunikation/BAM]. Bröderna Calum och Rory McDonald står som vanligt för det huvudsakliga låtskrivandet, och med stämsång, keltiska klanger, starka melodier och refränger är de tillbaka med stormsteg. I grunden ett habilt rockband får Runrig extra kulör av inbjudna sångare och stråkar som ger extra lyster till deras stora ljudbild.
Nyhetsbrev (2007-05-30)

Låtlista P4 Göteborg
Torsdag 28 juni 2007 09:00
RUNRIG"YEAR OF THE FLOOD"
EVERYTHING YOU SEE
/ RIDGE RECORDS
/ RR 044


Nerikes Allehanda
"Everything You See "  (Ridge/Kommunikation) 



Runrig slog igenom redan 1978 med det mycket rootsnära keltiska albumet Play Gaelic. Rory och Calum Mac Donald, sångare, basist och trumslagare var de gaeliska rockpionjärerna, tillsammans med ypperliga sångaren Donnie Munro, numera ersatt av röstlike Bruce Guthro. Mixen av folk och rockinslag, där säckpipor, dragspel med mera möter konventionella rockinstrument är Runrigs styrka, som oftast, speciellt i balladerna frammanar en mäktig, nästan sakral stämning, som gett gruppen en otrolig popularitet i Skottland. Det här albumet utgör inget undantag, med underbara, melodiska stycken. I avslutande In Scandinavia, med sångerskan Aud Ingebjorg Heldaas, hyllas våra breddgrader finstämt och innerligt. Runrig har fortfarande mycket att ge.
Kenneth Hammargren (2007-06-08)

Danska recensioner av Everything you see (2007)
Det har varit dåligt än så länge med recensioner av nya albumet i svenska tidningar. Men desto mer i danska. Här kan ni läsa ett urval av dem:
www.runrig.dk - recensioner

Nerikes Allehanda

"30 Year Journey, The Best"
(Ridge/Kommunikation)



För drygt trettio år sedan bildades Runrig i skotska North Uist i de yttre Hebriderna av musikaliska brödraduon Rory och Calum MacDonald. Något år senare anslöt underbare sångaren Donnie Munro, som 1997 lämnade gruppen för politiken. Materialet på denna samling är huvudsakligen från senare år med kanadensiske sångaren Bruce Guthro som ytterst kompetent ersättare. Gruppen har under åren nått enorm popularitet i Skottland, med mixen av gaeliska folktoner och ett poppigt sound. Med kombinationen av traditionell och modern instrumentering, skönsång och enorm spelglädje nås höga höjder.

Kenneth Hammargren (2005-11-21)

Värmlands Folkblad

"30 Year Journey, The Best" (Ridge/Kommunikation)



WORLD Det var drygt trettio år sedan, närmare bestämt 1973, som Runrig bildades i North Uist i de yttre Hebriderna i Skottland av bröderna Rory och Calum Mac Donald, bas, sång respektive trummor, sång. Något år senare anslöt Donnie Munro, sångaren som fram till 1997 skulle sätta sitt signum på gruppens material med sin klara, oerhört uttrycksfulla och vackra röst. Med en mix av gaeliska folktoner och ett poppigt sound noterades enorma framgångar. Gruppen fick rockstatus, vilket hållit i sig även efter det att Munro lämnade gruppen för politiken, och kanadensaren Bruce Guthro, häpnadsväckande lik Munro i sångstil, trädde in på arenan. Här koncentreras materialet huvudsakligen på senare år med sånger från bland annat albumen The Stamping Ground och Proterra, men också gruppens egen hymn Loch Lomond från cd:n Day Of Days (2004). Mycket vackra är också två sånger sjungna av Donnie Munro på gaeliska från albumen The Big Wheel (1991) och The Cutter And The Clan (1987). Med de elektrifierade instrumenten i kombination med säckpipor, dragspel och skönsång har Runrig skrivit in sig i den skotska folk- och rockhistorien.
Kenneth Hammargren (2005-09-16) 


Ross-shire Journal / Angus MacPhail (2005-02-08)
Celtic Connection
(konsert) 
Läs här >>


Nerikes Allehanda


Day of days
(Ridge/Kommunikation)


Det är lätt att förstå skotska Runrigs stora popularitet på hemmaplan, speciellt som live-band. Det här 30-årsjubileet inspelat i Stirling Castle i Skottland förra året är både en musikalisk och ljudmässig upplevelse. Publiken sjunger med i texterna och stämningen når höga höjder i hits som Protect and survive, Hearths of olden glory och The stamping ground. Bröderna Rory och Calum Mc Donald utgör stommen både text- och musikmässigt, och kanadensaren Bruce Guthro som tog över 1997 efter Dannie Munro som huvudsångare har en mer rockig framtoning än föregångaren. En verkligt folkrock-upplevelse med gaeliska förtecken.

Kenneth Hammargren (2004-08-25) 

www.trotsallt.se  nätrecensioner  (2004-09-01)

Day of days (Ridge/Mcps)

Live-skiva med det i hemlandet så populära skotska bandet. Stämningen är på topp och Runrig bjuder på en storslagen keltisk popmässa. Som få andra band lyckas de smälta samman den keltiska folkmusiken med modern pop och rock. Även om det i längden blir lite för mycket av det pampigt klingande, så finns här en spelglädje som smittar av sig. 



Jyllandsposten / Finn Smed  Sahlholdt (28-08-04)

Tønderfesivalen 

Triumftog for Runrig, da det skotske folkrockband gav koncert i Tønder med fornyet succes i bagagen.

Skotland Torsdag aften Gentaget i aftes En samhørighed af de sjældne mellem publikum og band. Når de første toner til en ny sang blev slået an, vidste hovedparten af publikum, hvilket nummer det var, og hoppede, sang og klappede intensivt med. Det kunne simpelthen ikke gå galt for det nu 31-årige skotske folkrock-orkester Runrig, der i 21 år har haft et tæt samliv med den et år yngre festival ved regelmæssigt at stå på plakaten.. I øjeblikket kigger Runrig tilbage på karrieren med udgivelserne af cd'en "The Best - 30 Year Journey" og dvd- og liveudgivelsen "Day Of Days". Det har skabt så fornyet succes, at man i Tønder let og ubesværet har solgt i alt 5.400 billetter til to koncerter. Magneten er den kraft, som findes i gruppens kontante folkrock med tryk på sidste stavelse, men som alligevel kontrolleres, så det melodiøse aldrig forsvinder. Musikken suppleret af et flot lysshow fylder det hele. Her er ikke plads til længere introduktioner af sangene eller de store krumspring, bare fordi man laver en solo. Skal man endelig fremhæve en enkelt i det solide kollektiv på scenen, må det være multiinstrumentalisten Malcolm Jones. Han sætter igen og igen de afgørende streger især med sin guitar, når værkerne skal fuldføres på scenen. Også Loch Lomond Mange sange fra gruppens udgivelserne har vist sig at kunne holde i mange år, men ingen er så holdbar som sangen "Loch Lomond", et traditionelt nummer, som gruppen tog op i sine første år. Ved en enkelt koncert undlod Runrig at spille den, og publikums reaktion udeblev ikke. Tilskuerne rasede, og siden har gruppen lyttet til folks krav. Torsdag aften i Tønder kom den dog først som andet ekstranummer, og Runrigs triumftog fik en ekstra tand hos deres trofaste danske menighed, selv om man ikke umiddelbart kunne forestille sig, at oplevelsen kunne blive mere intens. Skotterne sendte folk hjem med en stille go' nat-sang, og tilfredsheden blandt publikum var så udbredt, at klapsalverne hurtigt døde ud. Tilhørerne havde så godt og vel fået det, som de var kommet efter. De velvoksne sønner var igen kommet hjem til Tønder.



Cinema Online 

Day of days (DVD)


 

Runrig har eksisteret i 30 år – det fejres nu med denne lækre udgivelse der både indeholder en live-CD og en DVD.

Den skotske supergruppe Runrig blev dannet i 1973. Den kvikke læser kan hurtigt regne ud, at det er over 30 år siden. Det blev fejret med en jubilæumskoncert den 23. august 2003 på det fantastisk flotte Stirling Castle i Skotland, hvor der naturligvis var totalt udsolgt (ca. 8000 koncertgæster).
Med 30 år på bagen er der naturligvis mange numre at vælge imellem til sådan en koncert. Runrig har valgt at lægge hovedvægten på deres bagkatalog, men der er da også sneget sig noget nyt med. Det er en koncert på godt halvanden time, hvor vi når at høre ikke mindre en 20 af deres dejlige numre. Jeg må flovt erkende, at jeg ikke kendte ret meget til Runrig før jeg lagde denne DVD i afspilleren. Men tro mig også når jeg siger at det bestemt ikke er sidste gang jeg investerer i en Runrig udgivelse.
Runrig leverer en solid præstation på scenen i de smukke omgivelser. Sceneshow er ikke noget de går så meget op i, man vælger i stedet at koncentrere sig om musikken. Og det lykkes til fulde. Ikke på et eneste tidspunkt savnede jeg noget show. Det er musik der er kræs for øregangene.
Lyden på denne DVD er Dolby 5.1 Surround. Ifølge menuen på skiven skulle der også være DTS-lyd på. Der er en nem menu, hvor det er meget let at finde frem til det man vil.
Der medfølger også en live-CD, så man kan genhøre koncerten selvom man ikke lige har en DVD-afspiller i nærheden. Cden indeholder 12 numre fra jubilæumskoncerten, samt 3 andre live-numre optaget på Runrigs skotske turne i december 2003.
Alt i alt en rigtig lækker udgivelse. Den er alsidig, da den uden tvivl vil være et must for den mange trofaste Runrig-fans her i landet, og samtidig kan den være med til at øge denne fanskare. Jeg er i hvert fald klart til Runrig efter denne oplevelse.

DVD-Extra.
Ekstramaterialet på DVDen består af sammenlagt ca. 30 minutter.
Der er en del interessante indslag, blandt andet er vi med til prøverne, hvor Kristian Gislason fra århusianske Birdland Studios også er med. Vi møder nogle af de fans der er mødt op i god tid for at kunne stå forrest til koncerten. Der er historiske filmklip, og der er selvfølgelig også interviews med bandmedlemmer – både nuværende og tidligere.
Så er der tekst-biografier på bandmedlemmerne, ligesom der er en diskografi og et galleri, som faktisk er ret spændende.
Et acceptabelt ekstra-materiale til en flot udgivelse – der er 3 stjerner til ekstramaterialet.

 

Jydske Vestkysten (DK)

Proterra

Fem stjärnor till Runrig!

"Tænk at have så meget overskud - og blive ved med at få så mange ideer - at man kan fejre sit 30 års jubilæum med et af sin karrieres bedste, mest spændende og nyskabende albums.

Men sådan er det for sangeren Bruce Guthro og resten af skotske Runrig, der helt naturligt får stærkt skotsk-keltiske folk-klange til at passe sammen med noget mere moderne producer- og mix-indfald som breakbeat, dance og groove, skruet sammen af produceren m.m. Paul Monsey - vel at mærke uden at Runrig på noget tidspunkt sælger ud.

Tværtimod bliver udtrykket næsten endnu stærkere af, at de meget karakteristiske keltiske harmonier - og Guthros stolte folk-dirrende stemme - bliver fulgt på vej af støt stampende dancetrommer i titelmelodien, bygget over et historisk drama som et billede på den kamp for frihed og selvstændighed, som keltere altid har måttet kæmpe.

Musikalsk veksler "Proterra" udmærket mellem det sart-gribende i en sang som "Gabriel's Sword" om efterhånden at have svært ved at få øje på tilgivelse - og så det noget mere pompøst-filmiske i blandt andre "There's A Need", der ligesom "Angels From the Ashes" beskriver følelser efter og reaktioner på terroraktionen 11. september 2001.

Samtidig har Runrig med stort talent ført to sange fra "Recovery"-pladen op til vore dage og stadig bevaret de dybe folk-rødder, dels det flotte åbningsnummer "The Old Boys", dels "An Toll Dubh".

Noget af en melding fra en flok musikere og sangskrivere, der lader til at få hul på karreriens fjerde årti."

 

BBC

Proterra 

The Old Boys The first track on the album and a good strong one. A reworking of the version on Recovery ... now where did I put that old cassette for a comparison?
Proterra
This is the modern sound of Runrig - a top track and bound to be a crowd pleaser in concert.
Day of Days
Okay, but not one of my favourites. I like the softer guitar work in the middle, but a bit brash for my tastes.
Empty Glens
The first single release and an obvious choice. Catchy with a great chorus.
Gabriel's Sword
One of my favourites on the album and a Bruce-penned track. I'll have to give his solo work a try now ... where did I put my Christmas list? I like the lyrics on this one too.
From the North A bit of a slow burner this one, and again, not one of my favorites.
An Toll Dubh Great to hear this one again and I love the way it's been redone.
There's a Need Fine, but not one of the stronger tracks. I like the softer, less brash vocal interludes.
Failas Air An Airigh Okay, call me a softie, but I like these quieter tracks. I love the feel of this song, it's sung in Gaelic - what more could you ask for?
Heading to Acadia Hurrah! A Malcolm-penned instrumental track with those fabulous pipes he plays. I love this stuff.
All the Miles Gentle, nice guitar work, strong lyrics - my favourite sort of track.
A Reiteach More pipes, more Gaelic lyrics, and one of these masculine songs where you get lots of male voices singing togther - Runrig have always done this really well.
Angels from the Ashes What a lovely way to end a great album. I can imagine this one live, in one of those quiet interludes when Bruce gets his breath back and everyones lights a match and gently sways from side to side ...
Overall rating: Another fab Runrig album - well, what did you expect me to say?

Sundsvallstidning 2002 07 09

Mångkulturellt möte i Falun

Det skotska bandet Runrig har spelat med Rolling Stones, U2 och Rod Stewart. Musiken beskrivs som en blandning mellan folkmusik och rock.
- Här i Sverige är sådant som Garmarna och Hedningarna fortfarande kontroversiellt, musiken ska gärna placeras i ett fack. Man har kommit längre på det området i Storbritannien, säger Hans Hjort.
Redan på 60-talet gjorde man rock med avstamp i folkmusiken. Det ska bli intressant att se hur den svenska publiken tar emot Runrig, de är redan stora i Danmark och på kontinenten.Samanlagt uppträder ett femtiotal grupper på Falun Folkmusikfestival, som pågår mellan 10 och 13 juli.

 

Från Falufolk program 2002 

RUNRIG (Skottland)

Den första uppsättningen av Runrig såg dagens ljus redan 1973. Sedan dess har de gaeliska traditionsbärarna utvecklats och utökats till det sexmannaband de är idag. 

Runrig speglar, eller snarare utgår från traditionen utan att de för den skull kan klassas som en traditionell folkmusikgrupp. De bejakar, i likhet med ett antal andra s k folkrockgrupper, parallellt instrumentationer och uttryck ur rockvärlden.

Genom åren har de funnits med på hitlistor som t ex Top of the Pops med både singlar och musikvideos, och spelat med artister som Rolling Stones, Rod Stewart och U2. Deras kommersiella genombrott 1987 lyfte fram det gaeliska språket i rampljuset och Runrig visar med sin popularitet att man inte behöver uppfatta orden för att förstå sammanhanget.

Den framgångsrika kärnan i deras musik är förmågan att med varsamhet och upptäckarlust bära fram den gaeliska kulturen i ett modernt samhälle.

Värmlands Folkblad / Kenneth Hammargren (2001-11-02

"The Stamping ground" (Ridge/Kommunikation)

Ni som väntat på nytt livstecken från skotska folkroots-gruppen Runrig har inte gjort det förgäves. Nya plattan The Stamping Ground är det bästa jag hört sedan 1980-talets Heartland och Searchlight. Ibland går tankarna till namn som Hot House Flowers och Waterboys. Men Runrig är helt unik i sin utveckling av traditionella gaeliska tongångar till modern rock. Bröderna Rory och Calum MacDonald är bättre än på länge och i sångaren Bruce Guthro har tidigare Donnie Munro frått sin jämlike. Dessutom underbara harmonier, sköna melodier och perfekta stämmor. Mäktigt, själfullt och enastående från inledningen Book Of Golden Stories till avslutningen Oran (Song).