Personalen

Under alla mina somrar på Rostorp utgjordes den anställda personalen av ca 3 flickor i 18-19-årsåldern vars uppgift var att ta hand om och sysselsätta barnen,  städa och hjälpa till med diskning och övriga hushållsgöromål samt 2  yngre kokerskor som skötte matlagning och bakning. Under arbetet gick de alltid klädda i blå klänning, vitt förkläde och oftast vit huvudduk

Varje sommar fanns det en kolonipojke i tonåren (ej anställd) eller en före detta kolonipojke "äldre tonåring" (anställd) för att hjälpa till med trädgårdsskötsel, tyngre uppgifter mm. Jag kom att bli en av dessa från början av 50-talet.

Med föreståndarna Aja och Ellen var vi totalt omkring åtta  personer att ta hand om 48 kolonibarn och sköta kost- och hushåll för gott och väl 50 personer.

De anställda flickorna rekryterades lokalt från platser som Silverdalen, Målilla , Lönneberga, Hultsfred och andra platser i Rostorp närhet.

På kortet nedan sitter huvuddelen av personalen tillsammans med ett par kolonibarn och intar "eftermiddagsfika" utanför köksingången till huvudbyggnaden. Den andra flickan från vänster är Lisbeth , anställd som kokerska 1953, numera gift med arrendatorns Nilsson son Ove.

Här sitter vi och fikar utanför köksingången.Den andre från vänster är Lisbeth.

Jag tror inte att förtjänsten var mer än några hundra kronor per säsong. Själv tjänade jag som mest ca 500 kr under mitt sista år som "anställd". Å andra sidan hade ju pengar ett annat värde än i dag och mat och logi var fritt, så jag var i alla fall fullt nöjd.

Personalen var i rullande ordning ledig en eftermiddag per vecka. Det säger sig självt att det inte gick att göra något mer meningsfullt under denna fritid än att vistas i Rostorps närområde. I dag skulle inte ett sådant anställningsförhållande accepteras, men då var det normalt.