Om mig och mina kontakter med föreståndarna Aja, Ellen och bror Knut

Jag tror att jag, med reservation för några minnesfel, skildrat min kolonitid på ett i  huvudsak riktigt sätt och som en härlig tid, främst genom att jag blev så väl omhändertagen av kolonins föreståndarpar systrarna Aja och Ellen Lagerlund samt deras bror Knut.

Redan 1945 kom jag i kontakt med syskonparet Aja och Ellen genom att jag då fick plats i "Ulvsunda barnstuga" (i dag "Dagis"), där de var föreståndare. Där fick jag bland annat lära mig att binda borstar för hemmabruk och såga figurer i "lövträ" och mycket annat praktiskt hantverksarbete.

1946 var jag kolonibarn på Stockholms Stads barnkoloni i Karbenning utanför Norberg i norra delen av Västmanlands Län under systrarna Ajas och Ellens föreståndarskap. Från denna tid minns jag, på grund av min då ringa ålder, inte mycket mer än stunder då vi kolonibarn satt och berättade spökhistorier för varandra som "Damen i vitt, sysselsatte oss med lekar som "Ryska posten" och att det fanns en sjö som vi kunde bada i.

1947 flyttade Stockholms Stad sin koloniverksamhet från Karbenning till Rostorp gård i Kalmar Län i norra Småland. Därmed flyttades också systrarna Lagerlunds föreståndarskap till Rostorp.

1947-1956 från skollovsslut på vårterminen till skolstart på hösten hade jag förmånen att få vara kolonibarn på Rostorp varav de sista åren som anställd.

Under denna tid hjälpte jag också till med fastighetsunderhåll på Lagerlunds villa och skötsel av tomten i Bromma i Stockholm. Detta gjorde jag efter skoldagens slut under höst- och vårterminerna.

All denna vistelse hos dem bidrog nog till att jag kom att bli betraktad som "son i huset." Jag trivdes utomordentligt bra i deras sällskap och betraktade dem som mina "andra föräldrar."

1957 ryckte jag in till min värnpliktstjänstgöring, och jag är ledsen att jag därefter inte fortsatte att upprätthålla kontakten annat än genom några brev, som besvarades mycket värmande.

 

.