OKHnew.jpg (14503 bytes)

pix-vit.gif (43 bytes)Tävlingpix-vit.gif (43 bytes)

pix-gron.gif (807 bytes)
gr_s_u.gif (872 bytes) OKH hemsida

gr_s_l.gif (846 bytes) Rapporter

pix-gron.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)
pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)

Tävlingsrapporter

pix-vit.gif (43 bytes)

 

gby81.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes)26 April 10-mila, Kungsör

pix-vit.gif (43 bytes)

Damerna bäst på 10-mila, ungdomarna skötte sig också, men herrarna....
pix-vit.gif (43 bytes)

Att damerna skulle vara vårt vassaste lag på 10-mila hade väl ingen tvivlat på. De införlivade också förväntningarna och höll sig väl framme och även om det inte gick perfekt på slutet slutade de i alla fall 63:a.

Ungdomarna gjorde också alltigenom gedigna insatser och slutade som 155:e lag strax under mitten av resultatlistan.
Herrlaget hade dock lite större problem trots en och annan ljusglimt.

 

Tre lag lyckades klubben mönstra till årets 10-mila, ett i varje klass - Ungdom, Damer och Herrar. Som 10-mila utvecklats de senaste åren, kan vi också vara stolta över att vi faktiskt lyckats ställa upp med ett "genuint" klubblag - d.v.s. inga temporära utlänningar influgna, men visst fick vi skrapa djupt i botten för att få ihop ett herrlag - t.o.m. undertecknad fick slutligen "offra sig".

 

Årets 10-mila äventyr började i år redan på fredagen. För att slippa släpa på militärtält och vindskydd den långa vägen från parkeringen, tog Mats, Roger och undertecknad tillfället att redan på fredagskvällen åka ner till Kungsör och sätta upp tälten. Kort är man ju tidigare men när vi väl kom fram till plats 131 efter att haft militärtältsduken på ryggen uppifrån kände man sig ytterligare 24 cm kortare och kunde så småningom när tältet fanns på plats gå upprätt genom tältgluggen.

Genom att tältplatsen låg närmare TC än vindskyddsplatsen försökte vi att placera tältet så nära tältrutans kant som möjligt för att möjligen också kunna klämma in tunnelvindskyddet. Det blev dock lite väl trångt och Mats menade att vi kanske skulle vänta till morgondagen - kanske kom det ingen på rutan bredvid. Undertecknad uteslöt dock detta alternativ snabbt - självklart kom det någon på den platsen: "Roger - kolla på den lilla skylten vilken klubb som har rutan.."

Roger läser: "OK Hedströmmen 2" !! Birgit hade naturligtvis beställt två platser - just när vi behövde det - kanon - hur kunde hon veta? Undertecknad självsäkra uttalande besannades därmed också när vi efter ytterligare en kvart rest vårt vindskydd på plats 132...

 

Ungdomarna 155 - Mattias överraskade stort

 

Lördag förmiddag - dags för Ungdomskavle. Tyvärr hade slutmannen Magnus insjuknat och vi fick stuva om lite. In med reserven Marcus på första och flytta Tomas till den sista. Laget var nu till 75% ett familjelag. Marcus har ju varit lite missnöjd med lagkamraternas första sträcka på årets vårkavlar, så nu fick hans chansen att visa hur det ska gå till...

Friskt satsning redan från start. På den långa rakan framför publiken var han snabbt uppe i den absoluta täten och dök in i skogen någonstans runt 10-20:e man av de c:a 330 lagen. Mjölksyran steg dock snabbt upp i huvudet och en lite skranglig fot hjälpte också till att göra det omöjligt för Marcus att fortsätta loppet uppe i täten. Trots att han inte gjorde några större bommar, fick han finna sig i att bli ifrånsprungen av 168 lag och växla över till broder Mattias 10.41 efter täten.

 

Mattias var verkligen laddad idag. Han drog visserligen iväg lite lugnare än Marcus, men i gengäld presterade han nog sitt livs bästa kavlelopp. När Mattias nådde växeln igen, hade han bara tappat 4,5 minut på täten och plockat 21 placeringar - nu var laget 148:a. Imponerande Mattias!

 

Johanna stod nu på tur. Johanna har ju trots att hon bara är 13 år, redan hunnit springa flera 10-mila, nu blev det hennes 3:e så nerverna hade hon inga problem med. Johanna gjorde ett kanonlopp, men trots att hon bara var 4,5 minut efter vinnarlaget Tisarens Martin Sand tappade hon några placeringar och växlade 158.

 

Så var det dags att avsluta för Tomas. Tomas har väl inte riktigt fått av sig Brynässkridskorna ännu och benen är lite sega. Han gjorde i alla fall en helgjuten insats men fick se sig omsprungen av Köpings Niklas Profors. Laget slutade på plats 155.

 

Damerna något sämre placering än förra året, men ändå stabila lopp

 

Lagom som Tomas avslutade ungdomskavlen, startade damerna sin kavle. Både Cissi och Anna har startat säsongen på ett utmärkt sätt och lagledningen fick klura lite extra innan den slutliga uppställning stod klar. Som vanligt de sista åren är det inte de allra högsta placeringarna laget slåss om utan den största utmaningen är i stället att bli bästa Västmanlandslag. I år hade dock Västerås plockat in två engelska topp-tjejer i laget, så den fajten kändes nog inte lika "Västmanländsk" som tidigare. Köping hade tyvärr också tvingat ställa upp utan Lisa Gustafsson så KKOK var dessutom på papperet lite "vingklippta".

 

Anna fick ta hand om startsträckan och det förtroendet förvaltande hon mycket bra. När löparna första gången visade upp sig på storbildsskärmen, dröjde det inte mer än en dryg minut innan också Anna susade förbi. Även vid nästa rapportering fanns hon med i täten, men sedan missade hon någon minut på en gaffel och tappade den där absoluta tätkänningen och fick också släppa Köping och Västerås före sig. En strålande öppning ändock, 3,5 minut efter och placering 89.

 

Andra sträckan fick Linda ta hand om. Lite osäker på formen eftersom hon ännu inte kommit igång med tävlandet ännu, men det skulle visa sig att hon är på gång igen. Liksom för Anna blev det en liten miss, men i övrigt ett perfekt lopp. På ledarlaget Haldens topptränade Kajsa Nilsson, tappade hon bara dryga 4 minuter och plockade in 21 placeringar. Nu var laget 68:a, knappt 7 minuter efter. KKOK tappade ganska mycket medan VSOK nu växlade c:a 1,5 minut efter.

 

Hanna kom fräsch i benen till årets 10-mila - ingen halvmara eller terräng-DM sprungen på förmiddagen vilket hör till ovanligheterna. Inspirerad av Annas och Lindas lopp och med s.k. hängsträcka framför sig började hon plockningen. Hanna fick till ett topp-lopp fullt i klass med topplagens löpare. Hon tappade bara 40 sekunder på Haldens världs-löpare Ragnhild Bente Andersen som fortfarande var i ledning. Nu var laget nere på plats 43. Avståndet till VSOK var nu 3 minuter.

 

Fjärde sträckan var vikt för lagets veteran, Kerstin. Träningen och därmed löpformen sköts väl kanske inte längre som i fornstora dar, men ännu kan man lita på "Kärran". Ett säkert lopp men täten sprang snabbt, Kerstin tappade knappt 7 minuter och laget var nu 58, men fortfarande 3,5 minut före VSOK. En ganska trött Kerstin fick dock oväntad vila snabbt, vid kartplanket fanns ingen att växla till... var var nu Cissi??? Efter en halv minut som kändes som många minuter dök hon i alla fall upp - det tog lite längre tid än beräknat att skilja sig från sin personlige overallbärare.

 

Lite skärrad sprang Cissi i alla fall iväg ut på den långa sista sträckan. Tyvärr blev det en del småbommar och Västerås slank förbi. Laget slutade i år på en 63:e plats.

 

Nu är det snart dags för en extra genomgång av växlingsrutiner för damlaget. Förra året var det väl Linda som på Jukola (Venla) stod för en liknande "prestation".

 

Herrarna kämpade längst - och blev sist -nästan

 

Herrlaget då? Jo det fanns ett sådant också. En mycket blandad kompott utan inhyrda utlänningar (har kollat med Statens PutteBy Registreringsmyndighet och kan konstatera att Baggbron mycket väl kan anses som naturligt upptagningsområde och medlemsavgiftsberättigande för klubben, så inget snack om utlänningar i laget här inte)

Den blandade kompotten då? Jo här fanns ynglingar som just lärt sig kompassgång och där fanns gubbar som lärt, glömt och nu bara hade "gång" kvar och sedan alla kategorier  däremellan.

 

Våra två nyblivna juniorer fick av taktiska själ ta hand om de två inledande sträckorna. De skulle säkert springa sig så trötta att vi andra sedan skulle få lugn och ro i tältet under natten. Mycket riktigt - Jonas inledde otroligt bra. Det kom att visa sig att han hade den bästa kilometertiden av alla våra löpare.  Bara 14 minuter efter täten (bestående av idel löpstarka seniorer) - mycket starkt jobbat Jonas.

Därefter var det Roberts tur att springa. Robert passade på att debutera som nattorienterare, men fick en hel del bekymmer. När Robert växlade hade han tappat från 312 till 342 och vi var nu 56 minuter efter.

 

Men så kom vi till de mer etablerade löparna. Nu skulle plockningen inledas.

 

Först ut var Magnus en en gång gulmedaljprydd ungdoms-SM vinnare. Efter en rasande framfart och utan lampa de sista 1,5 kilometrarna hade han faktiskt plockat 3 placeringar och vi var nu 1 timme och 53 minuter efter

 

Sedan fick lagets erfarne ålderman ta över. Bland erfarenheterna från kavlar (Jukola med Brollan) har han bland annat lärt sig vänta, vilket skulle visa sig vara en nyttig och användbar erfarenhet denna natt även om väntan denna natt blev före växling. Efter en timme i växlingsfållan, väcktes jag varsamt av Magnus där jag stod och sov mot kartplanket - Magnus hade till och med sprungit slut på batteriet så att jag inte skulle bländad när han väckte mig - omtänksam som vanligt. Det blev en ensam natt i skogen, men uppgiften var ju nu att fortsätta den klättring som Magnus just inlett och när jag nådde växeln hade jag självklart plockat ytterligare en placering. Tidsmässigt började det nu lite tufft att ta igen det vi tappat. Jag växlade strax före täten - som nu också hunnit springa långa natten och en sträcka till....

 

Sigge såg i alla fall pigg ut när han gav sig ut på den långa natten. Den här sträckan hade han ju väntat på ett helt år nu. Hela vintern har pannlampan varit med vid "alla" träningar (den gången hade han dock glömt ladda batteriet och passet blev bara 32 minuter). Att Magnus och jag nu inlett klättringen i prislistan inspirerade ju ytterligare och visst fortsatte Sigge klättringen. Han kände sig ganska fräsch när han med lätta steg kom till växeln och hade avancerat ytterligare 13 placeringar samtidigt som han varit ute 1 timme längre än tätlagen.

 

Vad som sedan hände i detalj är svårt att referera. Undertecknad slumrade i sovsäcken och hörde bara fragment från muntra utgående löpare och lite trötta svordomar från de som just avverkat sin sträcka.

Tobbe som sprang den 6:e sträckan fick som tur var springa det mesta i dagsljus, viket innebar att han också kom i mål. Han fick till sitt livs lopp. Sträckan var gafflad med min och tyvärr måste jag tillstå att jag blev något (drygt 14 minuter) efter Tobbe - men för laget var det ju bra. Tobbe susade ännu högre i listan - 7 placeringar till 318. Vi var nu 3 tim 56 min efter, vilket innebar att Tobbe med några minuters marginal undvek att få spurta mot årets segrare Halden med Emil Wingstedt på den sista.

 

Sedan var det dags för en av våra piltar igen - Hannes. Hannes hade också sin sträcka gafflad med min och Tobbes och tyvärr måste jag konstatera att jag fick den sämsta tiden av oss tre - mycket deprimerande - Hannes slog mig med 3 minuter. Inga större problem för Hannes förutom att han fick dras med håll den senare hälften av banan. Även Hannes fortsatte var snabba väg upp i resultatlistan - ytterligare 4 placeringar kapades och nu var vi 314.

 

Brollan som nu stog på tur försäkrade sig än en gång med lagkamraterna att max.tid INTE innebar att man måste vara ute minst denna tid - han hade ju missuppfattat det på den senaste kavlen och idag var ju max.tiden lite väl lång - även för Brollans vältränade kropp. Brollan tappade ytterligare 1 och 15 och tyvärr också några placeringar - vi var nu 320. Brollans uttömning av resurserna under 2,5 timme medförde dock den fördelen att han inte orkade snacka mer utan vi kunde lungt sova de sista morgontimmarna.

 

Våra avslutande två sträckor fick nämligen vara med på omstart, så det blev inget mer spring i sovtältet. Marcus skule springa den kort gemensamma näst sista och Roger den sista. Trots att Marcus tjatat sedan lördags eftermiddagen om hur sjuk han var på alla sätt - hostat och snörvlat och försökt övertala andra löpare att ta hans sträcka, sprang han som en gud denna morgon. En tid 12 minuter längre än landslagslöparna i täten är inte dåligt för en 16-åring. Märkligt nog fanns efter loppet inga som helst krämpor kvar - då ville denne man av någon anledning gå runt i laget och jämföra kilometertider....

 

Även Roger gjorde det vi förväntat oss - ett helgjutet lopp och såg till att laget så småningom hamnade på en 305:e plats.

På söndagskvällen fick man dock en smärre chock när man kollade på resultaten på näten -vi var sist av de som kom runt - trots våra enorma ansträngningar. Som väl var hade inte arrangören resultaten helt under kontroll - vilket ju brukar vara vanligt på kavlar - utan på tisdagen när en mer officiell resultatlista kom hade vi ganska många lag efter oss !

pix-gron.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)
pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes)


up.gif (861 bytes)

pix-gron.gif (807 bytes)
Sidan senast uppdaterad 03-05-20 av Åke Larsson pix-gron.gif (807 bytes)