Jaktdagbok 2010


25/10
Nu har vintern kommit för att stanna. Men trots att det var spårsnö så hittade vi inga färska slag i helgen, hararna ligger och trycker. 
Tomas har fått ge upp kampen med gammelharen efter att kungsörnen kom och tänkte ta Molly. Tomas skrek och rusade mot den vettskrämda Molly som inte alls förstod vad som höll på hända, och hans skrik lyckades avleda örnens manöver men efter den händelsen så vågar vi inte vara mer på det området.
Nu börjar isarna frysa så det blir att ta det försiktigt ett tag framöver tills det frusit ordentligt och isarna bär.
Snödjupet är perfekt nu bara man hittar något att spåra. Aya som är född i februari älskar snö


3/10
I lördags var Molly på västerbottens ordinarie drevprov. Det verkade vara dåliga vittringsförhållanden den dagen för det är första gången som hon gått ett prov utan att lyckas resa haren. Det är bara att bita ihop och hoppas att det går bättre nästa helg då vi ska delta i gränsälvskampen i Haparanda. 
Tomas har under veckan kämpat med en gammelhare som minsann inte har tänkt ge sig utan kamp, han har flera gånger lyckats lura både hund och husse. 
20/9

Molly
Det har varit strul med att ladda upp hemsidan så därför har det inte blivit några uppdateringar på ett bra tag.

Molly har kommit igång riktigt bra i skogen efter löpet. Hon har drivit hare varje helg, men vi håller på att vara som andra inbitna harjägare att det viktiga är inte att skjuta utan att få höra och se drevet. Vi hade igång en hare som passerade med några meters avstånd. Men jag hade fått stränga order från Tomas att inte skjuta, vi skulle ta med Mattias nästa dag så han skulle få ta den. Och som väntat så har vi inte sett till den haren mer...

Aya har också drivit ett par gånger till. Vi gjorde en generalmiss en dag när vi kom tillbaka till bilen efter att ha varit ute med Molly utan att hon hade varit så resa haren. Jag släppte ut Aya så att hon skulle få springa av sig innan vi skulle åka hem. Hon försvann och plötsligt hörde vi henne driva. Haren passerade Mattias på nära håll och Molly som också var lös tog också på haren. Som tur var så blev det tappt ganska snart så att vi kunde koppla en hund igen. Vi har förut förlorat Tessie och Molly tillsammans på rävdrev och de kom inte tillbaka samma dag, så jakt med flera hundar samtidigt är inte att rekommendera. Dessutom så lär sig inte den yngre hunden att arbeta självständigt.

Aya jobbar bra i skogen med fina sökrundor men hon har inte så långt tålamod ännu, det blir en del bus och lek också.


Aya talar om att hon är tillbaka från söket...30/8 Aya
Än så länge är det bara lilla Aya 6 månader som fått vara ute i skogen. Molly är i slutfasen på löpet så hon har fått vara hemma.
I Söndags råkade vi stöta en hare som sakta smög iväg ur synhåll. När Aya kom på spåret var hon först alldeles tyst men när hon kom i kontakt med haren så brakade drevet lös. Det bar iväg över en skogsås, hon fick ett kort tappt men förvånade oss med att hitta haren och fortsätta driva. Över en blötmyr fick hon slutligen tappt. Drevet varade i några minuter men det var ljuv musik i våra öron, ett bra skall som påminner mycket om Molly. 

Jakt 2009