Jaktdagbok 2009


 
 
2009-12-02
Nicke har kommit igång riktigt bra i harskogen. Vi gratulerar Steve till en fin julhare.


2009-11-17  1:a Hare
I helgen har vi varit på Norrbottens beagleklubbs prov i Överkalix. Under lördagens prov fick Molly upp en hare men efter ett kort drev blev det dötappt. Det var väderomslag på gång vilket kan ha gjort vittringsförhållandena svåra.
Vi gick ett särskilt prov på söndagen och denna gång lyckades det bättre. Molly tog upp en hare som hon drev till ett första pris. Haren passerade oss en gång på nära håll med Molly två minuter efter sig.
Som vanligt så var det väl ordnat från beagleklubbens håll, fint boende och fina jaktmarker. Tack Erik och Hasse mfl för ert engagemang.

Molly fick sig en ny bekanskap från Finland, en snygg hane som hette Riku. 
Det var inga problem med språket för henne, makkara smakar mums.


2009-11-02
I dag fick Molly upp en hare efter ganska långt slagarbete. Haren sprang rakt uppför berget med Molly i hasorna. Det blåste kraftigt och snöade, drevet gick in i molnen som hängde låga över berget denna dag. Efter ca 40 minuters drev lyckades haren vilseleda henne bland klipphällorna. 
I lördags var Tomas och Molly till Anders Enkvist i västerbotten på drevprov, där det var barmark fortfarande. Hon hade två upptag men lyckades inte hålla efter haren som sprang rakt ut. Förhoppningsvis hinner vi med ett prov till innan vintern kommer på allvar. 


2009-10-21
I söndags hade all gammal snö tinat bort, marken har varit hård och isig. 
Äntligen på måndagmorgonen kom det ny snö, men som vanligt så är det ingen hejd på mängderna, nu är det nästan svårt att ta sig med bilen på oplogade vägar. Trots att snön idag hade legat ett dygn och vädret var perfekt så hittade varken Molly eller Tomas ett enda spår efter någon hare. Molly arbetade mycket bra med ordentliga sökrundor, men det var som om skogen var tom. Det blir att göra ett nytt försök igen imorgon.


2009-10-11
Vintern har kommit lite väl tidigt. Det har kommit 20 centimeter snö, -14 grader kallt inatt.
Vi har inte våga släppa Molly i helgen. Isarna har börjat frysa men är ännu för svaga. 
Harspåren lyser också med sin frånvaro i den vita snön. Det borde vara fler spår än de vi hittade. Förhoppningsvis kommer det fram fler när snön legat ett par dagar till.


2009-10-03 1:a Hare
I helgen har beagleklubben haft ordinarie drevprov i Haparanda. På fredagen fick Molly upptag efter långt slagarbete. Drevet gick rakt bort mot en trafikerad väg och järnvägen. Hon kopplades och släpptes på nytt men lyckas inte resa något mer den dagen.
Lördagen startade med att Molly tog upp en räv så Tomas kopplade henne och de gjorde ett nytt släpp. Det dröjde inte länge förrän hon hade slag igen och den här gången var det hare. Hon lyckades driva den tiden ut (över 90 minuter) för att få ett 1:a pris. Loggen på pejlen visade att hon sprungit 3,2 mil under provet. Domaren Alf och Tomas hade avverkat en sträcka på över 9 kilometer för att hänga med drevet.
Det var två trötta men nöjda jägare som kom hem på lördagkvällen. Nu blir det vila ett par dagar så husse får vila sina ömma fötter och axlar. 

Molly och domare Alf Sundqvist efter avslutat prov.


2009-09-29
I dag åkte Tomas och Molly ut till skogen vid 08.30-tiden. Molly fick ganska snabbt slag och efter ca en halv timme var drevet igång. Det bar i väg utom hörhåll men med pejlens hjälp kunde Tomas följa drevet. Efter ca en timmes drev så kom haren tillbaka på vägen och Tomas lyckades skjuta den.

Nu blir det vila fram till helgens drevprov i Haparanda. Tessie har börjat löpa så hon får tyvärr stanna hemma.


2009-09-27
I helgen har det stormat så att till och med träden kroknat.
Vi provade att jaga med Molly under lördagen men regnet och blåsten hade tagit med sig det mesta av hardoften så harslagen gick inte att följa.
Vi hoppas på bättre väder till veckan.

Det är inte lätt att följa harens spår, doften av alla renar känns till och med i folknäsan. 


2009-09-24
Vi har hittills jagat i marker där det finns åtskilligt med renar och därför har vi inte vågat jaga med Tessie, eftersom hon ibland inte kan låta bli att jaga dem. I dag var det äntligen dags för henne att få jaga på andra marker med mindre ren i området. 
Hon fick genast slag och efter drygt en timme var haren på benen (de trycker otroligt hårt just nu). Drevet bar i väg runt hela berget och Tomas fick hålla efter så gott han kunde. Till slut efter två timmars tapptfritt drev så kom haren inom skotthåll. Det blev en sträcka på totalt 1,7 mil för Tessie som äntligen fick bevisa att hon fortfarande kan jaga hare.


2009-09-20
Lördagens förhållanden var inte de bästa. Allt regn under natten hade gjort att haren inte rört på sig, eller så hade all vittring regnat bort. Molly kämpade i flera timmar utan att lyckas resa någon hare.
Söndagens jakt började också trögt. Efter flera timmars slagarbete reste sig äntligen haren. Om det är lövfällningen som gjorde att den tryckte så hårt, för Molly fick i princip kliva på den innan den reste på sig. Och när haren väl var på benen var den mycket varsam och sprang långa sträckor utan att stanna. Jag skyndade mig ner från berget till vägen medan Tomas och Mattias stannade vid upptagsplatsen. 
Haren kom efter ett par vändor upp på vägen men utom skotthåll och det bar av upp över berget igen. Den måste ha hört skyttarna som stod på pass högre upp för drevet vände ner igen och haren sprang på långskjuts efter vägen bort ur området. Så med det vi fick ge upp helgens jakt.

Förra söndagens hare

Tisdagens hare


2009-09-15
I dag fortsatte jaktlyckan för Molly och Tomas. Efter närmare två timmars slagarbete fick Molly haren på benen. Det var tur att Tomas fick haren inom skotthåll så att de kunde avsluta jakten innan det blev för varmt. (Bilder kommer senare när kameran återvänder.)

Vi har även fått rapport från Steve att Nicke , sex månader också kan driva hare. Han tog upp haren och det bar i väg i fullt drev. Blåsten gjorde att det inte gick att höra hur länge drevet pågick, men han återvände inte till husse förrän efter 45 minuter.


Pilbergets Nicke 


2009-09-13
Under helgen har Molly jobbat fantastiskt bra. Lördagens drev slutade dock med vägtappt när haren för tredje gången sprang fram och tillbaka på vägen. Tomas höll även på att bli översprungen av en älg som passerade med en flåsande hund i hasorna.

Söndagens försök gick dock bättre. Molly fick upp haren efter cirka 30 minuters slagarbete. Haren gick ganska snart upp på vägen och drog i väg i 1,5 kilometer innan den vek in i skogen (se loggen nedan). Molly klarade hela vägen utan ett enda tappt!
 

Det bar av i en tallplantering där haren förgäves försökte skaka av sig den envisa Molly. Hon drev haren i 135 minuter med ett lite längre tappt (ca 30 min) och totalt 2,5 mil innan den kom till Tomas som slutligen fick den på fall (H:et på bilden nedan).
När man ser på loggen nedan är det förunderligt att de klarar av att hålla rätt på haren som går i samma spår gång efter gång.
Kameran blev kvar i stugan så därför blir det inga bilder den här gången. 7/9 Lingonharen...
Första riktiga jaktdagen fick Molly upp en hare som vi fick se flera gånger men inte något tillfälle till skott. Dagen därpå gjorde vi ett nytt försök med Tessie på ett annat ställe. Hon drog iväg långt utom hörhåll men med vår nya pejl (Garmin Astro) kunde vi se att det gick i cirklar med piruetter så vi misstänker att det var drev. Hon kom närmare men just då passerade en traktor som hyvlade grusvägen så det var omöjligt att höra något. Troligen skrämde den även haren för efter en tag släppte Tessie och kom tillbaka till oss. Eftersom det var så fint väder så bestämde vi oss för att plocka lingon istället. Molly fick vara lös med oss på hygget, men det dröjde inte länge förrän hon vrålade till och hardrevet var igång. 
Paniken infann sig genast, jag slängde lingonplockaren och sprang till bilen för att hämta bössorna. Sedan var det att försöka smyga sig till Tomas med hans vapen och jag själv ställde mig på skogsvägen. Men med det spring som vi haft så kändes det som liten chans att haren skulle komma till oss. 
Plötsligt kommer haren smygandes mot mig och vinklar upp över hygget. Jag skjuter och väntar att haren ska falla, men jag bommade! Jag var så säker på att träffa så jag fick inte ens iväg det andra skottet. (Snopet... jag ska aldrig mer klaga på Tomas när han bommar mer.) Eftersom det var så varmt så var vi tvunga att koppla Molly så hon fick inte chans att leta åt den vettskrämda haren mer den dagen.
Helgens jakt har gått desto sämre, förmodligen har allt regnande under nätterna gjort att hararna legat stilla och vill helst inte röra på sig.


31/8 Snart startar jakten.
Äntligen är det dags att släppa loss i skogen. Vi har fått höra några hardrev redan men längtar tills jakten drar igång på riktigt. Mer uppdatering kommer inom kort.

Jakt 2008