Jaktdagbok 2008


 
2008-12-20 - Vintervila
Den senaste månaden har det varit vintervila. Snön och kylan har satt stopp för jakten. Men det är inte så lätt att stanna av när man jagat hela hösten. Molly får ibland "spunk" och far runt i huset som en vilde, när hon försöker att göra sig av med all överskottsenergi som bubblar invärtes. 
Det är tur att det går bra att motionera med spark och sele när det inte är för kallt.
Vi vill passa på att önska alla en riktig God Jul & Ett Gott Nytt BeagleÅr!


2008-11-23 - En svårfångad hare
Under den veckan som varit har vädret varit ganska bra. Inte kallare än -10 grader och lite nysnö flera dagar. Molly och Tomas har därför varit i skogen totalt fyra förmiddagar för att få en fin julhare. 
Molly hittade haren och har drivit den fint i tre av dessa dagar. Tomas har sett haren totalt sex gånger utan att lyckas befinna sig inom skotthåll. Han har börjat prata om att ta med sig 30-06 nästa gång, men då blir det inte mycket att ha i grytan. 
Nej, det är bara att konstatera att ingen vet var haren har sin gång, och för varje misslyckande så är man ett steg närmare att lyckas. 
Molly har i alla fall fått fin träning i snö, hon har mest erfarenhet av barmarksjakt så det har varit bra övning för henne.


2008-11-16 - Var är haren?
I dag var förutsättningarna perfekt för en lyckad dag i skogen. -6 grader och två-tre dagar gammal snö på marken. Vi åkte till samma ställe där Molly drivit haren i flera timmar förra helgen. Haren måste ha tagit semester och åkt någon annanstans för vi gick i fyra timmar utan att hitta ett enda harspår. Färska rävspår, älgspår och renspår fanns det massor av och även fågel som vandrat på marken. Molly gjorde jättefina sökrundor och var borta långa stunder utan att finna något, men så är det ju, det är inte alltid det går som man har tänkt.
I fjol vid samma tid fick vi sluta jaga för då hade vi mer än en halv meter snö, så vi hoppas att det får fortsätta att vara så här ett bra tag till. 2008-11-09
Det har blivit lite jakt under oktober månad. Tomas har haft ont i kroppen och så har jag hittat på att det skulle renoveras i vardagsrummet vilket tagit en hel del tid. 
Nu har isarna frusit så nu vågar vi släppa hundarna igen i skogen. I dag var det nära att Tomas skulle få sig en riktigt fin farsdagshare. Vi släppte Molly strax före nio och efter att vi gått cirka en kilometer fick vi äntligen se harspår i snön (Jag hade börjat misströsta att skogen var tom). Strax före elva får Molly upp haren och Tomas hinner se en stor vit vinterhare. Det regnar och är mycket blött i snön, så det dröjer inte länge förrän det blir tappt. Vi gör upp eld och fikar medan Molly kämpar med att söka var haren tagit vägen. Till slut inser vi att det nog är kört och börjar gå tillbaka till bilen, vi kallar på Molly men hon kommer inte. Det dröjer inte länge så hör vi att drevet är igång igen, snabbt går vi tillbaka till eldstaden men det bär iväg längre bort, vi väntar men dagarna är så korta när det är dåligt väder så vi bestämmer oss för att gå tillbaka till bilen innan det skymmer. Väl framme på vägen hör vi hur drevet buktar jättefint i skogen men nu är det för mörkt för att ha en chans att se något. Drevet dundrar på och inte förrän efter klockan fyra kommer Molly slutligen tillbaka (och haren klarade sig helskinnad den här gången). 
18-28/9 Hårdträning
Tomas har haft det svettigt i skogen sista två veckorna. Förutom jakt med Tessie och nu även Molly så har han hunnit med att följa Swillo och Etna i skogen och fälla hennes första hare. Etna är nu drygt ett år gammal och visar att hon har goda jaktegenskaper. Hon kommer från en av Finlands bästa jaktlinjer och visar redan ett otroligt sök.
Svettigast har nog Tessie haft det (se bild ovan till vänster), efter drygt två timmars slagarbete fick hon upp haren på benen och lyckades driva den drygt en timme när haren passerade Tomas och han bommade! Hon kämpade i ytterligare en timma för att hitta åt den igen men förgäves, hagelsvärmen hade skrämt haren ordentligt. Igensvullna ögon och skavsår på näsan blev resultatet av den dagens mödosamma arbete.
Molly har nu börjat fungera igen efter löpperioden. I lördags lyckades hon att resa haren trots regn och storm. Vi fick se den flera gånger innan slutligen blåsvädret blev henne övermäktigt. 

13-14/9 Tålamod
Natten mot lördagen hade det varit 5-6 grader kallt, gräset var alldeles vitt på morgonen. Mattias som börjat läsa för jägarexamen var ivrig att följa med i skogen. 
Vi släppte Tessie som genast började söka. Efter en bra stund gav hon ifrån sig några väckskall (normalt är hon helt tyst, men när det är frost så kan hon släppa enstaka väckskall) och efter ett tag var drevet igång. Det bar iväg ganska långt och sedan blev det stopp. Vi väntade i närmare en och en halv innan vi slutligen sökte upp henne eftersom hon vägrade att ge upp, haren hade förmodligen krupit och gömt sig under någon bod kring en sommarstuga vid älven.
Vi gjorde ett nytt släpp och lovade Mattias att det inte skulle ta mer än en halvtimme så skulle haren vara på benen eftersom Tessie markerade slag. Men så enkelt är det ju inte alltid, förhållandena måste ha varit svåra för till slut fick även hon ge upp. Mattias hade då redan somnat i bilen eftersom det var så tråkigt!
Söndagens jakt slutade på samma sätt, så nu är det till att motivera den blivande jägaren att de dagar när allt händer uppväger dessa tålamodsprövande stunder.


1-7/9 Jakten startar
Jag (Nina) hade tagit ledigt hela veckan för att jag med Molly, men vad händer, jo hon börjar löpa, just NU! Jag provar släppa henne de första dagarna men hon är sig inte alls lik, hon vill hellre sitta nära och kramas än vara ute i skogen, hormonerna verkar tagit över helt och hållet. 
Nu har vi ju turen att Tessie inte löper samtidigt så vi är ju inte hundlösa, utan hon får förmånen att jaga ofta istället.
Måndagen startade med rävdrev, både jag och Tomas fick se räven men hann inte komma till skott. Det verkar finnas hur många rävar som helst inom jaktområdet, jag fick se en räv även på tisdagen.
Onsdag och torsdag regnade det hela dagarna, vi åkte ut på eftermiddagen för att jaga en stund men det var renar överallt, så vi vågade inte släppa Tessie någonstans. Sarvasarna har börjat gå i brunst så de har samlats i stora hjordar, de grymtar och stångas och luktar starkt även i folknäsan hur ska det då lukta i en beaglenäsa.
Fredagens jakt slutade lyckligt (se bilden), Tessie började jobba på slag och försvann in i skogen. Vi hörde upptaget men sedan bar det iväg utom hörhåll och även utom pejlavstånd. Det kunde väl inte vara en hare som dragit iväg så långt, var det räven? Efter drygt en timme så närmade sig drevet mot oss. Det blev tappt bara en bit från Tomas, sen drog hon igång igen och han fick skottläge. Det var en välväxt "haragubbe". Är hanarna mer vidsträckta än honharar?
Söndagens drev blev precis likadant som fredagens, det bar iväg långt bort, men hon fick ett tappt som hon inte lyckades lösa den här gången.


Nu får det vara slut på semestern...


22/8 Träning
Äntligen är det dags att släppa loss i skogen. Det tog inte många minuter innan Molly hade haren på benen, men ivrigast var nog matte... se film från skogen här.

Jakt 2007