Jaktdagbok 2007

18/11 Snö...
Det har nu kommit närmare en halv meter snö.
Vi gjorde ett tappert försök idag, men inte ens haren hade varit ute i den lösa snön. Molly kämpade tappert men körde nästan fast i uppförsbackarna. Det är bara att avvakta och ta det lugnt nu i väntan på att snön blir lite hårdare (om det inte hinner snöa en halv meter till innan).

28/9 Tessies tur
I dag var det Tessies tur att få med sig en hare hem. Hon släpptes lös vid 07.00 tiden och fick genast slag. Det bar i väg över ett stort område, vi började tro att det var rävens spår hon följde. Strax före 09.00 fick hon äntligen upp haren och det bar iväg rakt upp mot berget. Efter cirka två timmars drev så kom haren slutligen till Tomas som fick skottläge. Han hade precis stunden innan fått se en annan hare som jagades av duvhöken. Haren stannade mitt på vägen och reste sig upp och gav höken en riktig snyting med framtassarna så att den fick ge sig, synd att kameran inte var framme.

19/9 Revansch
I dag fick Tomas upprättelse efter söndagens misslyckande. Vi begav oss ut i skogen vid 06.30 tiden, det gick mycket trögt och verkade inte finnas några färska spår. Vi gick en lång runda där Molly hittade några svaga spår ute på en myr, men det luktade inte tillräckligt för att hon skulle reda ut var trajen var.
Vi flyttade till ett nytt ställe där hon markerade på slag ganska snart, men då var klockan närmare 10.00 så vi hade inga förhoppningar att hon skulle reda ut slagen i den varma och torra solens sken. Efter cirka en halv timme så fick hon trots allt haren på benen. Tomas befann sig djupt inne i tät skog och hade drevet alldeles inpå sig.  Han flyttade till en glänta och fick där skottillfälle. Gissa om det var två glada jägare som matte fann i gläntan!
15-16/9 Rävrackarn
Lördag vaknar vi till ett dundrande regn på taket, stänger väckaren och somnar om, typiskt!
Mitt på dagen har det slutat regna så vi bestämmer oss för att fara en stund så att Molly får springa i alla fall. 
Plötsligt brakar det till i buskarna och fram kommer Molly med en jättehare som är nästan lika stor som henne. Drevet bär i väg över vägen och på andra sidan vattnet där jag ser hur haren galopperar iväg. Det blir tappt och jag hinner precis fram till henne så hittar hon haren igen. I närmare en timme driver hon med flera korta tappt innan vi slutligen får ge upp, den här haren har varit med förr...
Söndag morgon och betydligt bättre väder, vi åker till samma ställe och idag är det Tessies tur. Vi släpper henne där Molly slutade dagen innan, men hon hittar inte något riktigt färskt och kommer tillbaka. Jag tar henne i koppel och går till Tomas som är en bit bort, plötsligt stelnar Tessie till, något springer på andra sidan vattnet - det är ju jätteharen. Vi rusar dit och det blir snabbt upptag, och det smäller hos Tomas. "Jag bommade" ropar han i radion (fast det får jag inte berätta för er), och drevet bär iväg till en hel hjord med renar där det blir tvärstopp. När jag står med pejlen och kollar var Tessie är, känner jag att någon tittar på mig, räven... han har följt spåret och undrar vart hans hare tagit vägen. Bössan hänger på ryggen, var är muspipan, hur ska jag kunna skjuta innan... Jag hinner inte ens tänka tanken så har han försvunnit lika snabbt som han kom. 
Det blev en dag där haren drog det längsta strået, han lurade både oss och räven. Det kortaste strået drog vi själva. 
1-9/9 - Årets första harjakt !
Jag (Nina) har varit ledig i veckan för att jaga med Molly. Vädret har skiftat från ena dagen regn, till nästa med storm. Tisdagen blev ändå höjdpunkten på hela veckan. Jag släpper Molly strax efter 06.30 det dröjer inte länge förrän hon får upp haren på benen. Det bär iväg efter vägen och över på andra sidan vattnet, där jag kan se haren på långt håll.  Hon driver närmare en timme innan det blir ett långt tapp. Tomas som sitter på älgpass en bra bit i från oss börjar SMS:a, är det Molly som driver, han hör skallet ända bort till sitt pass. Plötsligt kommer en renjord på 30-40 renar med en älghund bakom, mitt i Mollys tapptarbete, suck! Vi ger ganska snart upp hoppet om att hitta den haren och går därför till ett nytt ställe där jag tar fikapaus, Molly sticker iväg hon har hittat något intressant. 
Plötsligt kommer haren skuttande rakt på mig med Molly i haserna. Det är en unghare som springer några steg och sen kastar ikull sig gång på gång. Jag hinner se haren totalt fem gånger innan han slutligen kommer inom skotthåll. 
Molly har gjort ett jättejobb som har arbetat totalt fem timmar med dessa två harar, trötta men lyckliga kan vi återvända till Husse med vårt byte. (Vi lyckades i alla fall att få mer än han fick på sin älgjakt!)
Mollys näsa är helt rosa och svullen (se bild nedan)  efter sitt intensiva spårarbete, så nu måste vi få vila några dagar innan det bär iväg ut i skogen igen.26/8
Äntligen så är det då dags att få släppa loss i skogen igen. Bästa tiden ligger nu framför oss, full av förväntningar och härliga höstdagar i skogen.
Molly fick efter ett kort sök upp en hare som efter ett tag lyckades lura bort henne på vägen. Tessie har hunnit med ett ordentligt rävdrev som höll på i en och en halv timme innan hon gav upp och kom tillbaka.