Jaktdagbok 2006


 
5/11 Äntligen vänder det
Tessie har varit sjukskriven tre veckor efter kraschen med tassarna. Under den tiden har både hon och Molly hunnit med att utveckla noskvalster, vilket förklarar deras konstiga beteenden i skogen. Molly har börjat löpa, det verkar som allt går oss emot. 
Efter alla behandlingar så provade vi att jag med Tessie i helgen, och nu fungerar hon som hon ska igen, vilken lättnad.
6/10 Ina
Vi har fått rapport från Ina i Juoksengi. Hon utvecklas för varje dag i skogen, husse har redan fått skjuta flera harar som hon drivit. Det värmer gott i hjärtat att höra.
12/9 Katastrofen
Efter cirka en timmes arbete så hittar Tessie haren, hon driver den i nästan tre timmar utan att vi lyckas skjuta den. Haren har nog lokaliserat precis var vi står och undviker våra vägar. När så äntligen Tessie ger sig och kommer så har hon bort översta lagret skinn på alla fyra trampdynorna och har rejält ont, hur kunde det hända. Vi hittar den troliga orsaken, krossat berg som är lagt för att reparera vägen.
10/9 Harens hämnd 
Vi har varit ute både lördag och söndag utan att få upp en enda hare. Det är som om de bara är uppslukade i jorden. När vi kommer hem till Arjeplog på söndag eftermiddag så vad sitter på gräsmattan och tittar på oss? 
HAREN! Tessie vrålar i bilen när hon ser haren, hon har ju letat hela helgen i skogen och så sitter han hemma på gården!

 
3/9 Konkurrens om hararna
Vi provar på flera ställen men det verkar som inte hararna varit i rörelse, inga slag ingenting. När vi sitter på en traktorväg och väntar på att Molly ska söka genom området blir det ett himla liv i luften. En kungsörn med något i klorna kommer och bredvid flyger hans skrikande unge som tigger. Han släpper bytet i boet som är i en stor gran alldeles bredvid så ungen kan äta, även den andra föräldern dyker upp. 
Fort tar vi fast Molly och avslutar dagens jakt eftersom vi inte vill riskera att hon ska bli örnmat. Undrar hur många harar som går åt till att föda upp en kungsörn?

 
1/9 Jaktens första dag
I dag har vi både bössa och kameran redo, men som vanligt så håller sig Jösse borta då!
Tessie fick upp haren efter en dryg timmes sök och driver fint men utom synhåll. Till slut så har haren lurat både henne och oss, och bara gått upp i rök! Vi släpper Molly och även hon får en hare på benen, men han lurar henne ganska fort eftersom hon inte lärt sig alla knep ännu.

 
27/8 Kameran hemma!
En härlig morgon, vi packar frukosten och åker upp på Galtis för att träna hundarna. Vi hinner inte ens kliva ur bilen så springer haren över vägen. Molly släpps en bit därifrån och snart är det fullt drev. Det är så typiskt att vi inte ens hade kameran med oss, för haren kom snällt förbi oss med Molly en stund efter. 
Bättre än så här kan knappast en söndagmorgon starta.