Keynes barnbarn

 – en bättre framtid med arbete och välfärdBoken från 2007 ger en god överblick över problemen med en hållbar utveckling, överkonsumtion och hur man ska kunna lösa dem. Se vidare här!  


chapter 1 in English here

 
Min avhandling

"Arbetets tid"

från 1995 behandlar

arbetstidsfrågan

i Sverige.

Aktuellt

Den heliga tillväxten

Måste man bekänna sig till tillväxt för att få delta i det politiska samtalet? Dagens ETC 1 december. Texten här


Leipzig – från protest till nerväxt

Reflektioner om Leipzigs roll 1989 och nerväxtkonferensen 2014. Miljömagasinet 35/2014. Text även här


J M Keynes: Våra barnbarns ekonomiska möjligheter

I 30 år har jag inspirerats av denna berömda uppsats från 1930. Nu har jag översatt den – se Ordfront Magasin nr 3-4/2014; texten även här!


DN debatt om allvaret i klimathotet (med 23 forskare)

10 maj och replik 16 maj 2014


Mitt Europa

i antologin Vi tar debatten om framtidens Europa

från Global Utmaning mars 2014


Tänkvärt på kylskåpet

för Föräldravrålet februari 2014


Kan vi leva hållbart utan uppoffringar?

Föreläsning (1 tim 10 min) och frågestund (25 min) för Steg 3 den 20 februari på Youtube


”Allt jobb är inte nyttigt”

en krönika i Fria Tidningen 2014:10 (klicka på rubriken!)


Vad vill människor egentligen ha – och kan det bli hållbart?

(ur antologin Att svära i kyrkan, se ovan)


”Sen gå man hem och lever livet”

Krönika i Ingenjören 2: 2013


Inlägg i OBS (Sveriges Radio, P1) 3 april 2013

Ett hållbart samhälle förutsätter politiskt mod!


Varför brister politikerna när det gäller miljömålen?

undrar flera lärare och andra i Dagens Nyheter 27 december. Tror de inte på väljarna eller har de gett upp?

 

Att skapa nya jobb är inte alltid samhällsnyttigt

(jämför ovan under Hur vi kan leva hållbart 2030)


Parasiten som är politik

Om några år kanske vi inte längre kan gå ut i skogen och äta blåbär. Dvärgbandmasken har kommit till Sverige. Vi är på väg att mista ännu en del av livsrummet för att politiken inte våga ta i denna fråga. Slappt tycker jag i Fria tidningen 33/2011. Läs här!

 

    Men det håller inte, säger vi som sett den nakna kejsaren. Bättre teknik kan nog minska skadorna – jag går igenom möjligheterna – men det räcker inte. Vi måste också trappa ner: gå neråt i den uppåtgående rulltrappan bara för att stanna på samma nivå. Det kan man göra genom att arbeta mindre. Men att föreslå det skär sig med vår samhällsförståelse om arbetets värde, arbetslinjen och även att omställningen kräver nya ansträngningar.

    Min fråga är om vi fortsätta att leva ett modernt och bekvämt liv i Sverige och ändå ”rädda världen”. Som gammal ingenjör försöker jag räkna på detta och svaret är ja – men inte på dagens resursslösande sätt. Resultatet kan diskuteras, men då får man också använda siffror, inte bara ord. Aritmetik är ingen åsikt heter det.

    Jag förutsätter ingen samhällsomvandling. Miljöjuristen Staffan Westerlund har sagt att ”revolution kan alltid genomföras inom gällande lagstiftning”.  Men för att vi verkligen ska ta oss ur slöseriet och trappa ner krävs en annan förståelse. Och stort politiskt mod. Någon lär ha sagt att ”vi vet hur vi ska lösa klimatfrågan men inte hur vi ska bli återvalda efteråt”.


Hur vi kan leva hållbart 2030. Naturvårdsverkets rapport 6524


Rapporten kom ut i november och kan laddas ner eller köpas från Naturvårdsverkets hemsida. I Svenska Dagbladet har jag 18 november 2012 sammanfattat en del av tankarna i en artikel:

Att skapa nya jobb är inte alltid samhällsnyttigt


(en något längre och bättre motiverad version med min egen rubrik finns här:) ”Ska vi verkligen skapa jobb?”

               

Jag har ingen blogg men skriver ibland ett rundbrev som e-post om sådant som jag tycker är viktigt. Vill du komma med på brevlistan så skriv en rad till christer.sanne@glocalnet.net

SJU FULLÄNGDS-ARTIKLAR OM TILLVÄXT 2005-2010

Vackert väder
Detta är en grundläggande diskussion om när och för vem tillväxt är bra eller dåligt – precis som vädret kan vara bra eller dåligt för betraktaren. DN 2005

"Planeten tål inte evig tillväxt"
När konjunkturen pekar nedåt är det tid att staka ut riktningen för en hållbar ekonomi. Vi kan inte stimulera ekonomin tillbaka till den gamla fåran, vi måste pröva nya vägar. Dela på jobben hellre än att avskeda och växla in höjd produktivitet i ledig tid. Se Svenska Dagbladet Brännpunkt 2008-12-20

Kapitalismen 3.0
Min essä i Dagens Nyheter 2008-06-04 handlar om två amerikanska böcker om hur politik och ekonomi blandas: kan vi återupprätta politiken, värna våra allmänningar och skapa en hållbar utveckling? 

"Ökad konsumtion rena dödsfällan för jorden"
Inkomstklyftan mellan rika och fattiga i världen måste krympa men inte till priset av en klimatklyfta mellan de verkliga utsläppen och vad jorden tål. Därför finns det ingen återvändo till tillväxtekonomin i de rika länderna. Se Göteborgs-Posten 2009-06-14

”Vi kan leva utan tillväxt”
Rapporten ”Prosperity without growth?” av Tim Jackson beskriver kraven att i grunden förändra dels konsumtions-mönstren, dels makroekonomins funktion om vi ska ha en chans att ”rädda världen”. En milstolpe på väg mot en hållbar utveckling! Se Dagens Nyheter 2009-10-14 (boken finns nu även på svenska: Välfärd utan tillväxt)

”Nerväxt” 
är ett nytt ord för att poängtera att ständig ekonomisk tillväxt är en omöjlighet. I år har jag besökt två konferenser om en framtid ”efter tillväxten”. En längre artikel här, en kortare publicerades i Ordfront Magasin 3/2010.


”Oekonomisk tillväxt”
I Fria Tidningen 13 mars 2010 gör jag upp med begreppet tillväxt: vad det betyder idag och varför så många håller fast vid det trots att tillväxt inte ger vad den antas ge i dagens Sverige. 


Jag har också skrivet en mer filosoferande text om tillväxt, ”Var blev ni av, ljuva drömmar...?” för två antologier 1996 resp. 2001; texten finns här

http://www.dn.se/kultur-noje/vackert-vaderhttp://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2229445.svdhttp://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kapitalismen-30http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.123526-okad-konsumtion-rena-dodsfallan-for-jordenhttp://www.dn.se/kultur-noje/essa/vi-kan-leva-utan-tillvaxt-1.973450http://www.dn.se/kultur-noje/essa/vi-kan-leva-utan-tillvaxt-1.973450Nervaxt.htmlhttp://www.fria.nu/artikel/82902Var_blev_ni_av....htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4shapeimage_2_link_5shapeimage_2_link_6shapeimage_2_link_7shapeimage_2_link_8

Hur vi kan leva hållbart 2030

Hur kan alla veta utan att göra något? Som folket i sagan om kejsarens nya kläder? Alla förstår, mer eller mindre, att utvecklingen driver mot ett ekologiskt stup men ändå pratar nästan alla om att återuppliva tillväxten.

    ”Den stora debatten” handlar därför om ökad konsumtion, fler jobb, vård-skola-omsorg, pensioner, investeringar osv. För att vara med i den debatten tar jag upp allt detta i min nya rapport men kopplar också in de ekologiska gränserna. Min bild är en uppåtgående rulltrappa där motorn är att produktionen blir allt effektivare. Om 20 år ska konsumtionen enligt Planen ha fördubblats.

Aktuella engagemang:

Jag har under åren talat och föreläst i många fora om miljö, hållbar utveckling, ekonomi och vårt sätt att möta dessa frågor. Oftast utifrån boken Keynes barnbarn och min senaste rapport Hur vi kan leva hållbart 2030.


Under 2014 har jag föreläst i Kalmar. Talat om att ”Leva utan tillväxt” i Steg 3:s regi på Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm (kan följas på Youtube! - se även nedan). Varit på Miljöcafé i Umeå och Umeå universitet, Healthy Cities Sverige i Växjö, Naturskyddsföreningen i Lund och Malmö högskola 27. Omställningsveckan i Gävle och Region Gävleborg. Klimataktion Stockholm om hållbar ekonomi. Klimatriksdagen i Norrköping. Under hösten deltog jag i nerväxtkonferensen i Leipzig och föreläste i Västra Götaland och Uppsala universitet; Stockholms Universitet kommer senare.


Jag har också medverkat i en bok om Europa som Global Utmaning (se nedan under Aktuellt!) gett ut

Rekyleffekten och effektivitetsfällan

– att jaga sin egen svans i miljöpolitiken
Om bilarna blir bränslesnålare tenderar vi att köra längre. Det är rekyleffekten som innebär att teknisk utveckling för bättre miljö äts upp av ökad konsumtion  om vi inte också ändrar livsstil. Min rapport utgiven av Naturvårdsverket (nov 2006) kan laddas ner här.

 
Om migOm_mig.html
KontaktKontakt.html
SkrivetSkrivet.html

In Englishengl.html
Hem

Den här hemsidan visar på några aktuella böcker och artiklar som jag skrivit i den fråga som engagerar mig mest: hur vi kan nå en hållbar framtid. För några år sedan sammanfattade jag mina tankar i boken ”Keynes barnbarn”.  Nu har jag skrivit en uppföljare – se till vänster här. Titeln är lite kaxig: så här är det möjligt leva hållbart – låt oss nu se till att det blir verklighet också!

Sju utvalda texter om tillväxt finns också länkade nedan; ännu mer om tillväxt här.  En länk går till några dussin andra texter från de senaste åren, inte minst till små tidningar som kan vara svåra att finna.


Engelska texter – se här!                                    

Den här antologin belyser den problematiska tillväxten. Jag har skrivit en text om social hållbarhet – se här! Boken kom sommaren 2013; andra upplagan före jul. Finns att köpa på många håll!

Steg 3 kommer också att lägga ut kapitel för kapitel på sin hemsida under vintern 2014-15

Ingen blogg men......                         Rundbrev.htmlshapeimage_10_link_0

FOTO: Mathias Winberg

 

Leipzig i östra Tyskland var platsen för stora demonstrationer 1989 som banade väg för murens fall. I höstas hade man konferens om nerväxt där som samlade över 3.000 deltagare. Läs mer här!

Här är också två GAMLA texter om muren och Berlin:

”Var är Potsdamer Platz?” från 1990 och ”Tyst kamp om Berlin” om tiden strax innan muren byggdes (1960)

Senast ändrad 2014-12-08

(men alla länkar är inte kontrollerade)